20090113

Tzipi Livni intervjuas av Spiegel ONLINE International

I en intervju av Christoph Schult säger Israels Utrikesminister att hon inte kan tänka sig att förhandla med Hamas. Hon vill inte ge en terrororganisation den legitimiciteten.

Målet med offensiven var att ta ned Hamas några pinnhål och att på nytt få fram en avskräckningspolitik för framtiden efter den något avslagna Libanonkampanjen. De måste också få ett slut på vapensmugglingen till Gaza.

Schult frågar avslutningsvis om man kan tänka sig att Mahmoud Abbas och Fatah tar över i Gaza. Livni påpekar att det kommer att vara svårt att få detta att ske med hjälp av Israel. Abbas är ju redan anklagad för att ha varit mot Hamas och för att vara för Västorienterad.

Vad som naturligtvis blir viktigt för framtiden är hur Gazaborna kommer att bedöma Hamas. Ger de Hamas skulden för eländet kan en rekonstruktion av The Palestinian Authority ske ganska så enkelt men det blir ju svårare om Palestinierna i Gaza fortfarande stöder Hamas. Det måste bli ett omval för presidentskapet till PA eftersom Abbas period just löpte ut och vad som kommer att vara synnerligen viktigt för framtida fred är om Fatah, som erkänner Israels existens, vinner detta val.

Vinner Hamas igen har Palestinerna inte lärt sig något. När allt kommer omkring är det ju ingen som bombar Västbanken och inte skjuter de raketer mot Israel heller. Dessutom har företag börjat etablera sig där om man ser begynnelsen av en stat. I Gaza däremot har Hamas skapat en misär genom sin ståndpunkt och sitt agerande.

Inga kommentarer: