20090115

Israel och EU

Jag fick anledning att titta närmare på relationen mellan EU och Israel idag eftersom Europaparlamentet går ut med en rekommendation att oroligheterna i Gaza skall upphöra, från båda sidor.

Hemsidan ejpress.org hade en intervju med Israels EU-ambassadör Ran Curiel.

Det har tydligen varit så att Israel har upplevt att EU sysslat med s.k. megafon-diplomati. Under den senare hälften av George W Bushs administration har detta tydligen avtagit, och det är bättre nu menar Ran Curiel.

Det kommer tydligen kritik från EU till Israel. Inte från statscheferna men från publicum, parlament och från EU parlamentet. Man hävdar att den humanitära situationen står i fokus vilket nödvändigtvis inte är fallet. Israel menar att två-statslösningen är lösningen på detta problem.

Curiel menar att EU blivit mer av en "player" på sista tiden snarare än en observatör. 9/11, Madrid och London bombningarna har förmodligen också påverkat relationen positivt. EU tränar tydligen den Palestinska polisen. Alla problem är dock inte lösta, säger Curiel.

Jag hittar lite mer information i en intervju av Avi Primor, en tidigare Israel-ambassadör till Tyskland kallad EU essential for guaranteeing Israel security in Gaza.

Primor säger att målet med offensiven är att få till stånd en vapenvila som är hållbar. Han föreslår att Abbas skall ta över ledarskapet för alla Palestinier. Han poängterar också att man har en situation där USA generellt är pro-Israel och EU är pro-Palestinier. När man lämnar över Västbanken och Gaza nästa gång skulle det vara optimalt att EU stod för Israels säkerhet. Förra gången man lämnade över Gaza fick man ju bara tillbaka raketanfall.

Inte Egypten eller Jordanien utan EU tar över Palestinierna? USA mot EU i Palestina?

Inga kommentarer: