20090101

Gorbatjov vrider om kniven i såret?

Sist han hörde av sig var före finanskrisen. Nu återkommer han på iht.com med ett förslag att det egentligen var han som frågade efter förändring, inte Obama.

Han säger:

"The "winner's complex" - the fanfare of triumph sounded by the West after the Soviet Union left the international arena - obscured the fact that the end of the Cold War was not a victory for one side or one ideology. It was instead a common achievement and a common challenge, a call for major change."

Gorbatjov är en historisk person. Han bidrog till avslutadet av det kalla kriget med sitt försök att reformera Sovjetunionen. Det kostade honom jobbet.

Vad han säger nu verkar vara typiskt för det nuvarande ledarskapet. Man vill delvis skriva om historien för att inte se ut som förlorare. Att få det att se ut som om kommunismen inte var så dålig när allt kommer omkring.

Det enda som krävs för att motbevisa detta är en blog från en amatör som mig själv som punkt för punkt går igenom hur olikt och defunkt det ryska samhället är jämfört med NATOs.

Sen är han lite spydig och säger att man behöver nog samarbeta för att det skall bli fred på Jorden. Frågan är dock om detta räcker... om inte en viss mängd oroshärdar kommer att kvarstå i en globaliserad värld. Vi behöver kanske ett nytt slags "containment" av eländet, som har bytt skepnad?

Vad Gorbatjov dock inte föreslår är att Ryssland skall ha samma definition på terrorister som Väst. Då blir det svårt att samarbeta.

Inga kommentarer: