20090121

Mot den Israeliska/Palestinska två-statslösningen

Många verkar ense över att en två-statslösning på konflikten kan materialisera om Hamas går med på att Mahmoud Abbas och The Palestinian Authority driver både Västbanken och Gaza.

Efter vad som hänt är detta ett mycket surt äpple för Hamas att bita i. Men PA hade innan krisen redan kontroll av 58% av Gazas ekonomiska försörjning, mycket vilket kommer från EU. Nu säger EU att det blir inte någon hjälp med rekonstruktion i Gaza om inte PA står för hela Palestina.

EU försöker nu sätta press på Israel så att de öppnar portarna till Gaza något Israel är generellt tveksam till eftersom de vill förhindra att Hamas beväpnar sig igen, något Hamas öppet har lovat göra.

EU förväntas hjälpa till med att förhindra vapensmugglingen vilket även USA har gjort via ett "Memorandum of Understanding" som Condoleezza Rice och Tzipi Livni arrangerade i USA häromdagen. Detta har varit en viktig faktor för att Israel initierade sin ensidiga vapenvila som sedermera följdes av Hamas.

Det är val i Israel den 10:e februari. Benjamin Nethanyahu har gått framåt jämfört med Tzipi Livni men koalitionen Livni/Barak, dvs Kadima/Arbetarpartiet har också stärkts. Sonderingarna talar dock just nu för att Likud och Nethanyahu vinner i valet. Det skulle betyda hårdare tag. Nethanyahu var under offensiven för att tillfoga Hamas större skada.

Barack H. Obama ringde både Olmert och Abbas idag, dvs på sin första arbetsdag. Tysklands Frank-Walter Steinmeier har lagt fram en fem-punktsplan för fred och vill att EU skall bli starkt engagerat. Frankrike är också aktiva.

Inga kommentarer: