20090124

Salam Fayyad?

Martin Indyk, en före detta USA ambassadör till Israel som nu arbetar på Brookings Institution, föreslår att Barack H. Obama kan försöka ta kommandot i Israel/Palestina frågan genom att få igång en humanitär och rekonstruktiv uppbyggnad a Gaza under ledning av premiärministern för The Palestinian Authority Salam Fayyad.

Detta hävdar en artikel i The Christian Science Monitor som också påpekar att det är väldigt viktigt att komma igång snabbt och även innan det Israeliska valet den 10:e februari. Ett sådant förfarande skulle arbeta för ett framtida samlat moderat Palestinskt styre som kan fortsätta fredsförhandlingar med Israel.

Condoleezza Rice, USAs tidigare utrikesminister, har arbetat mycket med Salam Fayyad när det gäller igångsättande av företag på Västbanken. Salam Fayyad skrev i en artikel på FT.com nyligen att det inte hjälper med bara en ekonomisk lösning i frågan utan att det också måste till en politisk lösning. Han talar därmed emot enstatslöningen som kan bli aktuell igen om Binyamin Netanyahu blir regeringschef efter valet.

Enligt artikeln på FT.com talade Fayyad för ett politiskt korrekt stöd för investeringar och bistånd. Detta skulle kunna betyda att han inte vill ha stöd från USA utan snarare vill ha det från EU? Det kan alltså bli problem med ett enat Amerikanskt och Europeiskt stöd i och med att USA anses för partisk mot Israel. Eventuellt kan detta läge ha förändrats i och med den nya administrationen då George Mitchell, det nya amerikanska sändebudet till Mellan Östern, anses inte vara varken pro-Israelisk eller pro-Palestinsk, enligt Martin Indyk.

Tydligen accepterar nu Hamas tanken på att Abbas personal kan sköta kontrollen av gränsövergångar, om de redan är bosatta i Gaza, vad nu detta kan ha för betydelse. Hamas vill tydligen att eventuell kontrollpersonal från EU vid gränsövergångar blir Turkisk? EU hade personal vid övergången i Rafah, på den Egyptiska gränsen, innan Hamas tog över 2007 i Gaza då Egypten stängde övergången. Fatah och Hamas har fått miljarder på miljarder dollar av EU och kan inte prata med en vanlig kristen europé. Vad är det här för människor egentligen?

EUs roll i konflikten är dock minst sagt komplicerad som Judy Dempseyiht.com påpekade i en artikel den 7 januari 2009.

Inga kommentarer: