20090113

Obamas nya världsordning?

I en artikel på RCP.com diskuterar Henry Kissinger hur den trans-Pacifistiska relationen mellan USA och Kina kommer att viktas mot den trans-Atlantiska.

Kissinger menar att relationen mellan USA och Kina måste tas upp på en ny nivå, politiskt och ekonomiskt. Detta kommer i så fall betyda att mindre tid kommer att ägnas till relationen med EU, och därmed Sverige. Anti-amerikanism kommer att ha större negativa effekter än tidigare.

Kissinger menar också att en politisk integrering av den globala ekonomin måste ske för annars bildas ett merkantilistiskt system av artonhundratalssnitt. Man antar att detta kommer att dryftas i april på G20 mötet men man har tydligen börjat dra fram riktlinerna för detta redan nu. Merkel, Sarkozy och Blair träffades ju nyligen.

Den tidigare amerikanske ambassadören till Israel, Martin Indyk, utalar sig i en intervju på Speigel ONLINE International av Gregor Peter Schmitz och Gabor Steingart om Obamas nya situation i Mellan Östern.

Han menar att Kina och Ryssland måste tas med i diskussionerna med Araber och Perser. Ryssland kommer t.ex. att kräva att man lägger ned radaranläggningarna i Polen och Tjeckien för att medverka i diskussionerna med Iran.

Kina dyker alltså upp mer och mer. Som piratjägare t.ex. Det skall bli intressant att se hur Obama löser detta med Kina och de andra länderna i Asien som Japan, Indonesien, Indien, Korea, Australien och Nya Zeeland. Det kan ju bli svårt med strategiskt samarbete både med Kina och Japan samt Kina och Indien. Kinas nyvunna maritima intresse i Mellan Östern kanske också är motiverat av deras investeringar i Pakistan?

Inga kommentarer: