20090127

Israel som modell för den Globaliserade Världen?

Läste en krönika av Caroline B. GlickThe Jerusalem Post som bl.a. tar upp anti-jihadisten Geert Wilders öden. Krönikan heter Our World: Defending Freedom's Defenders. Ja, frågan är om "Kriget mot Terrorismen" verkligen är slut? I Israel är man kanske inte helt övertygade. Följande citat stämmer med något som jag själv skrivit i min blogg:

"Last month Wilders visited Israel and was the keynote speaker at a counter-jihad conference at the Menachem Begin Heritage Center in Jerusalem sponsored by MK Dr. Aryeh Eldad. Speaking to a standing-room only crowd, and under heavy guard, Wilders argued that Israel is a frontline state in the global jihad. The war against Israel, he claimed has nothing to do with territory, and everything to do with ideology. Israel, as the forward outpost of Western civilization in the Islamic world, stands in the way of Islamic expansion. Consequently, he claimed, when Israel defends itself by fighting its enemies, it is also protecting Europe and the rest of the free world."

Jag ser det inte riktigt på samma vis eftersom jag ser problemet mer som att den globaliserade världen hotas av dem som står utanför. Inte nödvändigtvis muslimer även om detta är en del av problemet.

Det Israeliska folket väljer just nu i ökad uträckning ett parti som inte tror på en tvåstatslösning. Känner de något i luften som man inte riktigt får korn på här uppe i kalla Norden? Likuds ledare Binyamin Netanyahu tror enligt Wikipedia att vi nu befinner oss vid pass 1938 och att Iran representerar Nazi-Tysland i denna ekvation.

Alla i Israel är inte så pessimistiska över Irans framtida roll i regionen. Enligt en artikel i The Jerusalem Post beskriver en före detta chef för säkerhetspolisen i Israel, Ephraim Halevy, den kanske mildaste tolkningen av situationen med Iran. Artikeln kallas Iran talks an opportunity for Israel.

Halevy menar att den Iranska regimen är motiverad av religion men kommer att göra allt för att säkra sin stat. Det låga oljepriset, hög arbetslöshet och en 30% inflation har lett till att statens stabilitet hotas och därför finns det möjligheter att de kan komma att ändra sig på viktiga punkter som skulle medföra framsteg i de förandlingar som USA vill initiera.

Den tidigare Israeliska ambassadören till Iran, Uri Lubrani, menar dock att Iran befinner sig på en väg mot krig mot Väst. Han sätter sitt hopp till att Irans folk skall göra uppror mot regimen med hjälp av Väst.

President Barack H. Obama har startat en charmoffensiv mot Arabvärlden och Persien. Han gav nyligen sin första intervju till en arabisk TV station. Han ringer sitt första samtal till Mahmoud Abbas. Han utser ett manligt sändebud till regionen som hade en lebanesisk mor. Det framgår av intervjun att han kommer att tilltala den muslimska världen i en av deras huvudstäder under de första 100 dagarna av sitt presidentskap.

Israel verkar alltså med sin bakgrund försiktigt optimistiska för denna utveckling. Själv är jag väldigt nyfiken över hur muslimerna kommer att reagera på Obamas utspel. Han säger i intervjun att vi är inte fiender. Det vet de moderata muslimerna redan men kommer jihadisterna att bry sig? Med andra ord, vill de ha fred?

Uppdatering: Davosbloggen DN.se Jan 29, 2009 Netanyahu markerar mot Iran

Inga kommentarer: