20090128

Israelerna funderar vidare på sin situation

Debatten går varm på The Jerusalem Post om den situation Israel nu befinner sig i och hur man skall förhålla sig till USAs medlingsförsök.

Iran var tydligen inte speciellt imponerade av Obamas muslimska utspel på TV kanalen al-Arabiya. Ahmadihejad vill att USA skall lägga ned vapnen över hela världen och be om ursäkt för än det ena än det andra. Eftersom detta inte är möjligt är svaret som vanligt ett jaså.

En av artiklarna nedan diskuterar Israels position i vad författaren kallar det Muslimska Kalla Kriget. Detta är friktionen mellan Iran, Syrien, Qatar, Hisbollahs Libanon och Hamas och de moderata arabstaterna Saudiarabien, Egypten, Jordanien samt de flesta Gulfstaterna. Hamastan är här en vårta i det arabiska riket både för Israel och för dessa sunni-muslimska riken.

Striden om sunni-irakier och shiitiska irakier har tydligen också börjat mellan de två blocken. Frågan är vilken bild den Amerikanske medlaren George J. Mitchell tar med sig tillbaka till President Obama från den arabiska blocket. Problemet för Obama är ju att han alienerar sig med det ena blocket om han kontaktar det andra. Man ser tydligen lite oroligt på flirtisen med Iran både i Israel och i arabblocket.

Enligt Carl Bildt är den svenska positionen att Hamas måste försonas med Fatah. Det är också den springande punkten i en femstatslösning noterad av Thomas L. Friedman på nytimes.com idag. Om jag har förstått saken rätt finns det mycket små möjligheter för att detta skall lyckas om inte ekonomiska incitament fungerar, dvs bidrag till Palestinierna administreras genom The Palestinian Authority och Mahmoud Abbas. Arabblocket tror dock att en dylik utveckling leder till att Hamas tar över och problemet blir större med risk för spridning till deras territorier.

De moderata arabstaterna är alltså emot en tvåstatslösning anser en av författarna nedan. Detta skulle ju i så fall vara viktigt för valet eftersom Likud då förefaller vara i ett bättre ljus än vad de var. De har ju blivit starkare på grund av att de förutsåg bildandet av Hamastan. Detta verkar vara en säkerhetspolitisk realitet som man tycks ignorera i de Européiska resonemangen.

Källor:
Iran: US policy must profoundly change
Another price of the Gaza operation
Post-Gaza realism
Obama and the Muslim cold war

Inga kommentarer: