20090110

Är finanskrisen ett förtäckt krig?

Lite fler referenser dök upp på Sarkozys och Merkels symposium om en ny kapitalism. EUobserver, Deutsche Welle, Guardian.

Redan vid förra G20 mötet fick man klart för sig att Merkel var missnöjd med att politiker inte kunde stävja marknaden. I Spiegel ONLINE International presenterade hon sina idéer tillsammans med 5 Amerikanska Nobelpristagare i Ekonomi. Joseph Stiglitz var en av dem och han var också med på symposiet.

Merkel talar nu om att:

"It is possible that alongside the (UN) Security Council, we could also have an economic council that would have a different role from ECOSOC," Merkel said, referring to the United Nations Economic and Social Council."

Är finanskriget ett förtäckt krig som kräver medling internationellt för att lösas? Frågan är varför ett dylikt ekonomiskt råd skulle bli effektivare än FNs säkerhetsråd?

Sarkozy är hård i sina bedömningar ock talar om en kapitalism som är omoralisk och som i framtiden bör styras från arbete och inte finanser. Frågan har ställts förut. Har Sarkozy hamnat vänster om mitten?

För den oinvigde verkar detta vara en kamp mellan politiker och marknadsföreträdare men också en kamp mellan länder eller konstellationer av länder. Hur mycket har med ekonomi att göra?

Inga kommentarer: