I en artikel idag på nytimes.com skriver Muammar Qaddafi, Libyens ledare, att Israelerna och Palestinierna skall bilda en en-statslösning, "Isratine". Ett av hans argument mot en två-statslösning är att Israel inte kan komma att acceptera en väpnad islamisk stat på så nära håll. Qaddafi anser dock att judarna har rätt att bo i Israel, eller kanske snarare i det gamla Palestina.
Jag läste med intresse också Ulf Bjerelds information om diskussionen mellan en en-statslösning och en två-statslösning. Han diskuterade med Torbjörn Tännsjö på radion i morse som hävdar en en-statslösning. Bjereld tror dock att en sådan ligger minst 30-40 år framåt i tiden, eftersom den är realpolitiskt omöjlig i nuläget, och tror i stället på en två-statslösning inom 3-4 år.
I och med att Hamas nu hävdar sin rätt gentemot Fatah och försöker tvinga internationella aktörer att stödja dem direkt drabbas dessa möjligen av beslutsångest. En koalition av judiska, amerikanska araber och kristna uppvaktar nu Barack H. Obama och förordar en två-statslösning. Man menar att Obama kan vara den siste presidenten som har denna möjlighet. Saudiarabien har också hotat Israel med att möjligheten till en fredlig lösning inte kvarstår i evighet.
Steven Erlanger på iht.com bedömer läget för att Hamas tar befälet över Västbankens Palestiner som stor och pekar på den legitimitets förlust som drabbat Abbas. Israel tror dock att Abbas kommer att vinna ett eventuellt val.
Kommer EU nu att börja tala med Hamas för att bygga upp Gaza? Tillsammans med kanske Saudiarabien? De har redan lovat $1bn. John R. Boltons tre-statslösning med Saudiarabien på Gaza och EU på Västbanken?
Jag håller fortfarande med Tzipi Livni om att det vore fel att tala med Hamas. Vad som då krävs är dock att det går att med monetära påtryckningar från Västbanken att tvinga Hamas till underkastelse. Visar det sig nu att Hamas själv kan lösa sin ekonomi från Persiskt/Arabiskt håll uppstår ju en helt ny situation. Speciellt som denna sfär är uppdelad i en Saudiarabisk, Egyptisk och en Syrisk, Iransk domän. Jordanien och Libanon står tydligen och väger mellan blocken.
20090122
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar