20090115

Luck, comes to those who are prepared?

Åtminstone om man får tro Angela Merkel. Hon lär nyligen ha sagt "We want to use this crisis as an opportunity" enligt en artikel på Spiegel ONLINE International.

Merkel har ju fördelen av att synas vad det gäller finanserna i Tyskland som kansler. Det var ju detta som Obama vann på. Nu har hon föreslagit att Tysklands ekonomi ligger på en kurs som harmonierar med den framtida världsekonomin. Den sociala kapitalismen. Jag antar att Sverige också platsar i denna liga.

Merkels motståndare i valet i år Frank-Walter Steinmeier profilerar sig via sitt jobb i utrikesdepartementet. Han hade nyligen en artikel på Spiegel ONLINE International kallad The US and Europe standing shoulder to shoulder. Det är ett öppet brev till Barack Obama om framtida samarbete på mina villkor. Jag förmodar att han använder sig av brevet för sin möjliga kanslerposition eftersom han talar om Europa och inte Tyskland?

Artikeln dök upp inte så långt efter Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Tony Blair och nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stigliz hade varit på symposium och planerat den globala styrmekanismen för ekonomin! Han hade en poäng. Barack Obama kunde ju inte närvara på symposiet eftersom det var några veckor innan han blev president.

Stigliz har föresten nyligen publicerat en bok där han beräknar den totala kostnaden för Irakkriget. Den har säkert gjort honom populär i Tyskland som inte ville delta i det samma.

Politisk teater eller slaget om det Europeiska Presidentskapet?

Inga kommentarer: