20090107

Hur kommer det att gå för The Palestinian Authority efter bataljen i Gaza?

Den av artikeln på wsj.com att döma mycket kunnige Reuel Marc Gerecht som arbetar på The Foundation for Defense of Democracies har det följande att säga om PA vilket verkar vara i linje med John R. Boltons bedömning:

"Although Fatah, the ruling party within the Palestinian Authority, may get a second wind thanks to the excesses of Hamas and the Israelis' killing much of Hamas's brain power and muscle, it is difficult to envision Fatah reviving itself into an appealing political alternative for faithful Palestinians. Fatah is hopelessly corrupt, often brutal, and without an inspiring raison d'être: a Palestine of the West Bank and Gaza is, as Hamas correctly points out, boring, historically unappealing, and a noncontiguous geographic mess. Fatah only sounds impassioned when it gives vent to its anti-Israeli, anti-Semitic, profoundly Muslim roots."

Artikeln behandlar temat att Hamas, som är en sunni sekt, sponseras av det shiitiska Iran. Något som tydligen fungerar eftersom Hamas hatar USA och Israel mer än shiiterna. Iran har tydligen arbetat på denna linje en längre tid och enligt Gerecht leder detta till att Egypten kan destabiliseras av en eventuell seger för Hamas i den pågående konflikten. Hamas har nämligen sina rötter i det Egyptiska Muslimska Brödraskapet.

Om man som jag inte har ett förflutet inom den Svenska Socialdemokratin, med dess Palestinavänlighet, så talar en bedömning som den ovan om för mig att en Palestinsk stat inte verkar ha speciellt goda möjligheter att materialiseras.

Enligt en blänkare i på Dagen.se härom dagen så hade Sarkozy fått reda på av Mahmoud Abbas att han inte kunde tänka sig att ta över makten i Gaza efter en eventuell Israelisk seger. Boltons idé om ett Egyptiskt styre verkar vara väl övertänkt som en möjlighet. Det är ju också denna gräns över vilken smugglingen av vapen sker, som måste stoppas för att en vapenvila skall komma till stånd.

Inga kommentarer: