20070521

Paragraf 366--en betraktelse

Paragraf 366 i katolska kyrkans katekes lyder "Kyrkan lär att varje andlig själ omedelbart skapas av Gud--den produceras inte av föräldrarna. Hon lär oss också, att den är odödlig..."

Hur mycket information finns då i föräldrarnas arvsmassa? Hur långt räcker den? Räcker DNA sekvensinformationen till för att tänka kan djuren troligtvis göra detta också?

En del menar att informationen inte räcker ens till att fullborda den embryonala utvecklingen. DNA molekylerna ger information till proteiner som sedan leder celler till att bete sig på de olika sätt som gör att de formar embryot.

Strukturinformationen i DNA sekvensen omvandlas till proteistrukturinformation genom att den bildade aminosyrasekvensen veckas i en process som kallas "protein folding". Detta betyder att proteinet ej veckas slumpmässigt utan att naturens lagar griper in. Till synes från 'ovan'.

Cell-delningar följer på cell-delningar i en fullständigt mirakulös ordning som leder till att fostret bildas. I analogi med 'protein folding' kan man då hävda att cellerna 'veckar' sig till att bilda fostret. Att informationen fortfarande kommer från DNA sekvensen?

När tar informationen slut? Är det rimligt att säga att gränsen är nådd när ett barn börjar ta sina egna beslut? Tänds nervsystemet någon gång runt tionde veckan på fostret och därefter information från annan ort?

Descartes talade om en ande i en maskin och skapade därmed ande-kropp problemet redan på 1600talet. Har vi kommit längre idag? De flesta anser detta. Bland annat därför att det är svårt att tänka sig den nödvändiga interaktionen mellan anden och kroppen utan att anden materialiseras något.

Inga kommentarer: