20070531

Quasi-religösa

Detta citat kommer från artikeln The Catholic Boom i New York Times , May 25 2007 av David Brooks:

"The pope and many others speak for the thoroughly religious. Christopher Hitchens has the latest best seller on behalf of the antireligious. But who speaks for the quasi-religious? Quasi-religious people attend services, but they’re bored much of the time. They read the Bible, but find large parts of it odd and irrelevant. They find themselves inextricably bound to their faith, but think some of the people who define it are nuts."


Artikeln går ut på att definiera moderna katoliker på ett sätt som påminner om hur människan frigjordes under upplysningstiden. Det mesta blir bättre för de quasi-religösa katolikerna. De behåller värdebasen men tänker självständigt. Deras sociala rörlighet har ökat och de är nu ikapp de quasi religösa protestanterna. Barnkullarna är också på ett mystiskt sätt mindre.

Data gäller kanske inte för svenska katoliker men det är ju samma kyrka så det kanske är av visst intresse ändå. Det finns 70-80 miljoner katoliker i USA. Man undrar ju hur stor procent som är quasi-religös, speciellt som den internationella siffran är 1100 miljoner? Det framgår inte av Wikipedia artikeln på författaren David Brooks om han är katolik eller ej. I vilket fall tjänar han nog en hacka på att sälja sin artikel.

En annan aspekt av katolicismen som diskuteras just nu är pedofilskandalernas konsekvenser. Peter Loeve, artikelförfattaren, har valt en osmaklig bild av Benedictus XVI som för tankarna till hans tid i Tyskland som barn.

Anklagelserna att pedofiler skyddas av kyrkan är dock allvarliga. Speciellt i dessa dagar då Väst anklagar muslimer för att leva enligt sharia.

Inga kommentarer: