20070531

Biologiska symmetrier III

Givet är cellen med sina organeller och molekyler samt människan med sina organ och celler. Jag frågar mig vilket status nationen har med sina städer och människor--denna tredje fas i en hierakisk livsformsutveckling.

Det tog 3.5 miljarder år för evolutionen att producera människan från cellen med skapelsens krona ande-nätet. Det behöver inte ha gått mer än en miljon år ännu i den tilltänkta evolutionen av nationen från människan, kanske med skapelsens krona den fjärde skapelsen.

Frågan är alltså om t.ex. nationen Sverige fungerar sämre en en människa eller har den nya evolutionens tempo blivit så snabbt att vi redan närmar oss det bästa möjliga läget? Det kanske är bättre att tänka sig en global värld som utvecklas till en nation Jorden.

Min gissning är att det är en bra bit kvar. Man får den känslan när man ser på nyheterna. Å andra sidan började det som små byar etc. Hur utvecklingen till nästa steg går beror kanske speciellt på lösandet av transportproblemet till andra planeter. Ljushastigheten är för långsam. Men skall man flytta något med massa blir det problem... säger dom. Men den teknologiska utvecklingen går exponentiellt enligt personer som Ray Kurzweil.

Hur kommer utvecklingen att påverkas av vår tidigare kunskap om systemets natur? Människan utvecklades totalt utan kännedom om cellens struktur och funktion. Den här gången har läkarvetenskapen sakta vuxit fram över tusentals år även om den senaste tidens explosion av kunskap bör noteras. I den begynnande globala eran ser det riktigt hyfsat ut.

De senaste 150 åren finns ju även psykologin. De senaste åren finns där ju möjligheter att läsa folks tankar... Hur mycket snabbare kommer det att gå tills vi lever i harmoni så länge då Jordens liv räcker.

En cell lever kortare än en människa men hur länge lever nationen Jorden och hur fortplantar den sig utan rymdfart. Civilisationerna har tidigare haft definierade livslängder. Romarriket 500 år, det Byzantiska riket 1100 år. Civilisationen Jorden har dock inga yttre fiender... än.

Ett sätt att tänka är då att där blir en parallell utveckling av den mentala funktionen. Det är kanska svårt att förstå hur vi kommer att fungera i samklang med datorer men att vi kommer att kopplas upp är nog ganska säkert. Problemet med rymdfart löser vi kanske på detta sätt. Eller blir det med gammal vanlig kreativitet?

2 kommentarer:

Triniverse sa...

Tjena. Intressant blogg! Jag har pluggat molekylärbiologi ett tag och läst bl.a. om celler, evolution och genetik.

Tanken om att människan ska kolonisera andra planeter är dessvärre mer en dröm än något som någonsin kommer vara genomförbart. Det hänger inte på tekniken, utan på vår egen biologi. Vi är extremt mycket anpassade efter gravitationskraften, atmosfärens sammansättning och även den svaga radioaktiva bakgrundsstrålning som finns på jorden. Det är ytterst osannolikt att vi kommer hitta någon planet med så pass lika förutsättningar. Utan dessa förutsättningar så riskerar vi svåra sjukdomar och missbildningar. Så det är egentligen lite märkligt att inga molekylärbiologer protesterar mot NASAs planer om bemannade färder till mars, eller månbaser. Förvisso kanske man kan klara sig hyffsat under en kortare tid.

Om vi mot förmodan skulle hitta en livsvänlig planet som stämmer hyffsat väl överrens med jordens förutsättningar så måste man tänka på att det kan existera helt främmande livsformer, inklusive mikroorganismer. Ett inte helt otänkbart scenario är att sådana mikroorganismer skulle kunna slå ut oss direkt, eftersom vår evolution inte byggt upp nåt försvar mot livsorganismer som fungerar på något helt annat sätt än organismer på jorden.

Personligen tror jag evolutionen kommer att lämna det biologiska stadiet, då människan redan idag börjat skapa dataprogram som kan evolutionera och förbättra sig själva till att lösa komplexa uppgifter. På sikt är det nog inte helt osannolikt att en digital form av medvetande kommer utvecklas, tack vare att människan har fört över evolutions teorin till datorernas värld. Se gärna:
http://en.wikipedia.org/wiki/Evolutionary_programming

eller kika på lite flummiga teorier i min blogg.

Jan Thurin sa...

Läste din blogg som hade en del intressanta idéer. Varför fortsatte du inte? Du verkar lite pessimistisk.

Hur tror du att maskinerna kommer att ta över på jorden. Hur skaffar dom sig makten?