20070527

Kreationismen?

Det är en väldigt massa människor som tror att Gud skapade världen. Detta diskuterades igår på bloggen Under lagerbladet. Halva befolkningen i USA tror tydligen att det skett enligt vad som står i bibelns 1a mosebok.

Det skulle vara intressant med tillförlitliga data på vad folk tycker i denna fråga men det är besvärligt på grund av splittringen i olika faktioner. Eugenie C. Scott bidrog 1997 i Annu. Rev. Anthropol., 26, 263-89, med en lista av olika ståndpunkter:

Flat Earth Creationism
Geocentrism
Young Earth Creationism
Day-Age Creationism
Progressive Creationism
Intelligent Design
Theistic Evolutionism
Materialist Evolutionism

De första två talar väl för sig själva. Ganska extrema ståndpunkter. Den tredje hävdar att skapelsen ägde rum för 5000-6000 år sedan. De flesta kreationister befinner sig i Progressiv Kreationism. Successiva skapelser introducerar olika arter på vår jord. Man tror ej generellt att vi härstammar från den första cellen.

Intelligent Design är en kreationism då man tror att vissa väldigt komplicerade formationer är skapade. Till skillnad från den Progressiva Kreationismen diskuteras den ofta av vetenskapsmän. Medlemmarna i de katolska och de flesta protestantiska kyrkorna sägs vara Teistiska Evolutionister. Där finns till exempel 1.1 miljarder katoliker just nu. Gud skapade firmamentet och sedan höll han ett öga på utvecklingen.

Ateisterna är Materialistiska Evolutionister.

Det är med andra ord ganska stor skillnad på kreationister. Jag förstår dock de flesta kreationisterna. De har förmodligen inte så mycket detaljkunskaper i vetenskap och är sedan del av en församling där alla andra tror på detta vis. Varför skulle de avvika?

Som ateist kan man förstås vara sur på att folk tror på en skapelse, för den går inte att förklara vetenskapligt, men det är kanske mer intressant att fråga sig varför vetenskapen inte är tillräckligt vass för att övertyga alla om dess förträfflighet och på detta vis reducera behovet av tron. En ledtråd är väl då kanske att det finns många religösa vetenskapsmän. Det räcker inte med att vara en hängiven forskare och att ha en gedigen utbildning för att 'bli av med' tron. Orsaken är förmodligen att tron som sådan är en medfödd egenskap. Skulle den inte vara det är det förmodligen ännu mer intressant.

Den största gruppen är troligtvis de teistiska evolutionisterna. En blandning av vetenskapsmän och präster. Enligt Svenska Kyrkans hemsida svarar vetenskapsmännen på frågan hur kom skapelsen till medan prästerna försöker svara på varför skapelsen ägde rum.

Själv är jag väldigt intresserad i varför ande-nätet, och därmed människan, kom till. Det gör mig till präst... Hur det kom till löstes av skapelsen men det går ju att fundera på hur Gud bar sig åt.

Det är förstås lika intressant att fråga sig varför den första cellen blev skapad. Men lite mer neutralt. En vacker design. En höjning av entropin...mera ordning. Skönhet eller entropi, det är frågan?

Inga kommentarer: